Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

Παρεμποδισμένη ευτυχία, καθυποταγμένη ενεργητικότητα, ανικανοποίητες επιθυμίες- ΓΚΑΙΤΕ

Ο Βέρθερος άφησε εποχή επειδή εμφανίστηκε, όχι επειδή εμφανίστηκε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 
Κάθε εποχή εμπεριέχει τόσο άρρητο πόνο, τέτοια φοβερή διάψευση των ελπίδων, τόση απελπισία,τόση δυσαρμονία του ατόμου προς τον κόσμο που το περιβάλλει, τόσες συγκρούσεις της ανθρώπινης φύσης με τους αστικούς θεσμούς, που και σήμερα να έβγαινε ο Βέρθερος την ίδια αίσθηση θα προκαλούσε. 

[...] Και σήμερα ακόμη ασκεί το βιβλίο την ίδια με τότε επιρροή σε μια ορισμένη μερίδα νεολαίας. Και βέβαια δεν νομίζω ότι είχα ανάγκη την εποχή εκείνη να αντλήσω την πέρα για πέρα υπαρκτή νεανική μου μελαγχολία από γενικές επιρροές της εποχής μου και από τη μελέτη συγκεκριμένων Άγγλων συγγραφέων. Πολύ περισσότερο ατομικά βιώματα προερχόμενα από το άμεσο περιβάλλον μου ήταν που με πλήγωσαν, που με έκαναν να υποφέρω και με οδήγησαν στην ψυχική εκείνη κατάσταση από την οποία ξεπήδησε ο Βέρθερος
Είχα ζήσει, είχα αγαπήσει και είχα πολύ υποφέρει – αυτό είναι όλο!
Η πολυσυζητημένη εποχή του Βέρθερου δεν εντάσσεται, αν το καλοεξετάσει κανείς, στην πορεία της παγκόσμιας κουλτούρας, αλλά στην πορεία ζωής του καθενός που, όντας εφοδιασμένος με ένα έμφυτο, βαθιά ελεύθερο φρόνημα, είναι αναγκασμένος να μάθει να προσαρμόζεται ή, αν προτιμάτε, να υποτάσσεται στα περιοριστικά καλούπια ενός απαρχαιωμένου κόσμου. 
Παρεμποδισμένη ευτυχία, καθυποταγμένη ενεργητικότητα, ανικανοποίητες επιθυμίες, όλα αυτά δεν είναι κουσούρια μιας ορισμένης εποχής, αλλά του κάθε μεμονωμένου ατόμου, και θα ήταν πραγματικά άσχημο για κάποιον το να μην έρθει κάποια στιγμή στη ζωή του μια περίοδος κατά την οποία θα έχει την αίσθηση ότι ο Βέρθερος είχε γραφεί αποκλειστικά γι’ αυτόν.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 1824
JOHANN PETER
ECKERMANN
Η ΣΟΦΙΑ
ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΕΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου