Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Και η φιλία δεν χρειάζεται γάμο, γιατί ... (ΟΣΣΟ)

 Οτιδήποτε πιο πολύ από τη φιλία είναι κάτι αφύσικο.Καθώς περνάς μέσα από κάμποσες σχέσεις, αρχίζεις να αποκτάς μεγαλύτερη επίγνωση για το είδος γυναίκας, για το είδος άντρα που πρόκειται να γίνει φίλος σου κι όχι αφέντης – για το είδος ανθρώπου που δεν πρόκειται να σε κάνει σκλάβο. Και η φιλία δεν χρειάζεται γάμο, γιατί η φιλία βρίσκεται πιο ψηλά από τον γάμο.


Εγώ είμαι ρεαλιστής. Εγώ δεν έχω κανένα ιδεώδες. Για μένα, το να κατανοείς την πραγματικότητα και το να προχωράς μαζί με την πραγματικότητα είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος για κάθε ευφυή άνθρωπο – είτε άντρα είτε γυναίκα.
Το μόνο που χρειάζεται, είναι λίγη κατανόηση.
Ξέρεις πολύ καλά ότι όσο όμορφος κι αν είναι ο άντρας ή η γυναίκα, αργά ή γρήγορα αρχίζει να γίνεται βάρος πάνω στα νεύρα σου – η ίδια γεωγραφία, η ίδια τοπογραφία το ίδιο τοπίο...
Ο νους του ανθρώπου δεν είναι φτιαγμένος για τη μονοτονία ούτε είναι φτιαγμένος για τη μονογαμία. Είναι απόλυτα φυσικό το να ζητάς ποικιλία. Και αυτό δεν εναντιώνεται στην αγάπη σου.
Όσο ο γάμος παραμένει το βασικό θεμέλιο της κοινωνίας, η ζήλια θα διαιωνίζεται.
Δώσε στον άντρα απόλυτη ελευθερία – και δώσε την με όλη σου την καρδιά.
Και το ίδιο πρέπει να συμβεί και στον άντρα, ώστε να μπορέσει να πει στη γυναίκα του: “Είσαι τόσο ανεξάρτητη όσο είμαι και γω. Είμαστε μαζί για να είμαστε ευτυχισμένοι, είμαστε μαζί για να προχωρήσουμε περισσότερο στην ευδαιμονία. Και θα κάνουμε το κάθε τι ο ένας για τον άλλον, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε ο ένας δεσμοφύλακας του άλλου.
Το να δίνεις ελευθερία είναι χαρά. Το να έχεις ελευθερία είναι χαρά.
Αν κατανοήσεις τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να κατανοήσεις και τη σύζυγό σου.
Στα όνειρά σου δεν έχεις άλλες γυναίκες; Για την ακρίβεια, είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο να δεις στον ύπνο σου την ίδια σου τη γυναίκα. Οι άνθρωποι ποτέ δεν βλέπουν τις γυναίκες ή τους άντρες τους στα όνειρά τους. Τους έχουν δει αρκετά! Βλέπουν τη γυναίκα του γείτονα! Τώρα όμως ούτε καν στα όνειρα δεν υπάρχει ελευθερία...
Θα πρέπει να καταλάβεις ότι κατά κάποιον τρόπο έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία λάθος, μια κοινωνία που δεν λειτουργεί σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση.
Η επιθυμία για ποικιλία είναι μια βασική ποιότητα που έχει κάθε ευφυής άνθρωπος.
Όσο πιο ευφυής είσαι, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία θέλεις. Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην ευφυΐα και στην ποικιλία.
Μια αγελάδα ικανοποιείται ακόμη κι αν έχει μόνο ένα είδος χορταριού. Σε όλη της τη ζωή δεν αγγίζει κανένα άλλο είδος χορταριού.
Οι ηλίθιοι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα.
Φοβούνται την αλλαγή επειδή κάθε είδους αλλαγή σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσεις και πάλι να μαθαίνεις. Ο ηλίθιος θέλει να μάθει κάτι μια φορά και να παραμείνει με αυτό για όλη του τη ζωή – είτε πρόκειται για μια μηχανή είτε πρόκειται για μια σύζυγο είτε πρόκειται για έναν σύζυγο – δεν έχει καμία σημασία τι είναι αυτό.
Έχεις γνωρίσει μια γυναίκα, ξέρεις τη γκρίνια της, την έχεις συνηθίσει...
Μερικές φορές όχι μόνο την έχεις συνηθίσει, αλλά έχεις εθιστεί κιόλας σ' αυτήν.
Αν ξαφνικά η γυναίκα σου δεν σου γκρινιάξει, δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς όλη νύχτα. Τι συνέβει; Τι έχει πάει στραβά;
Δύο άνθρωποι που ζουν μαζί αγαπημένοι θα πρέπει να φροντίζουν ώστε η σχέση τους να αναπτύσσεται συνεχώς, να φέρνει κάθε εποχή περισσότερα λουλούδια, να δημιουργεί περισσότερες χαρές.
Και μόνο το να κάθονται μαζί, σιωπηλά είναι αρκετό.
Αυτό όμως είναι εφικτό μόνο αν εγκαταλείψουμε την παλιά ιδέα σχετικά με τον γάμο.
Οτιδήποτε πιο πολύ από τη φιλία είναι κάτι αφύσικο.
Ο γάμος ορίζεται από την κοινωνία, από τον νόμο. Η αγάπη όμως δεν μπορεί να ανθίσει μέσα στην κυριαρχία του νόμου.
Η αγάπη είναι ο υπέρτατος νόμος.
Το μόνο που χρειάζεται, είναι απλώς να ανακαλύψεις τις ομορφιές της, τους θησαυρούς της.
Κανένα πανεπιστήμιο δεν διδάσκει ότι η αγάπη είναι μια τέχνη που δεν σου την έχει δώσει η ζωή, αλλά που πρέπει να τη μάθεις μόνος σου.
Και είναι καλό που είμαστε αναγκασμένοι να ανακαλύψουμε με τα ίδια μας τα χέρια κάθε θησαυρό που είναι κρυμμένος μέσα στη ζωή.
Και η αγάπη είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που υπάρχουν.
Αντί όμως να γίνονται συνταξιδιώτες στην αναζήτηση της αγάπης, της ομορφιάς και της αλήθειας, οι άνθρωποι χαραμίζουν το χρόνο τους μέσα σε καυγάδες, τσακωμούς και ζήλιες.
Έχε απλώς λίγο περισσότερη εγρήγορση κι άρχισε να αλλάζεις από τη δική σου πλευρά. Μην προσδοκείς τίποτα από την άλλη πλευρά – αν και σύντομα θα αρχίσει να συμβαίνει και από την άλλη πλευρά.

OSHO

ΖΗΛΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου